HTML

2009.05.05. 13:21 SchMiki

L-Acoustics "kis" hangcucc

L-Acoustics kompakt koncertfelszerelés

Az L-Acoustics alapvetően kétféle szemlélet szerint készíti hangrendszereit. Az egyik, valószínűleg mindenki számára ismert, a Linear Source Array rendszerek, ahol a hallgatósági terület méretéhez igazodva, megfelelő számú, többnyire függesztett hangfalfürttel oldjuk meg a hangosítási feladatot. Ezek a K1, a V-DOSC, a dV-DOSC, a KUDO és a KIVA szettek.

Nos, most NEM ezekről lesz szó :)
 
A másik megoldás, ami hazánkban a „legendás line array” felszerelések árnyékában kissé háttérbe szorultak, kevésbé ismertek: ezek a koaxiális rendszerű hangfalak. Logikájukban a régóta használt trapézláda-sub rendszerekhez hasonlítanak. A koaxiális elrendezésű hangfalak tulajdonképpen egy 8”, 12” vagy 15”-os mély/mélyközép hangszóróból, és egy ezzel egy tengelyre, e mögé épített 1”-3”-os magassugárzóból állnak. A 8”-os hangfal (8XT) csak szélessávban hajtható, a 12”-os (12XT) szélessávban, vagy biamp módban is hajtható, míg a speciális 115XTHiQ csak biampban hajtható. Ez utóbbi rendelkezik egy plusz tölcsérrel is, ennek segítségével a 115XTHiQ körszimmetrikus lesugárzása elég szűk, 50º. A 12XT 90º, míg a 8XT 100º lesugárzási jellemzőkkel bír.
(Zárójelben: létezik egy harmadik rendszer, az ARCS, ami a Linear Source Array hangfalak „lelkét” adó WST magassal szerelt, de klasszikus trapézláda forma, ...erről majd egy más alkalommal)
 
Az L-Acoustics gondolt a kisebb felhasználókra is az XT sorozat esetében, és a 12XT-re építve gyakorlatilag egy kisebb zenekar is világszínvonalú hangminőségű, mégis rendkívül könnyen használható, és szállítható rendszerhez juthat. Maga a rendszer minimális kiépítésben igen egyszerű használhatóságú: a keverő sztereó főkimenetét a 4 csatornás processzált végfokba kötjük, ezt összekötjük a hangfalakkal, és már működik is.
 
Ez a rendszer részletesen:
 
A 12XT: kapcsolhatóan szélessávú vagy biamp koaxiális hangfal, 12”-os mélysugárzóval, és 3”-os magassal. Frekvenciaátvitele 55Hz- 20kHz, maximum 129dB folyamatos hangnyomással. A 12XT kalakítása végett lehet lábmonitor, a hangfal fomája lehetővé teszi két különböző szögben való használatát ebben a funkcióban. Fronthangfalként pedig egyszerűen feltehetjük a subra, tehetjük állványra, illetve SB118 sub esetén, a sub és a 12XT közé tett „távtartó csőre” is helyezhetjük. Ezen kívül két speciális riggelő eszköz is létezik ehhez a hangfalhoz: az ETR12 egy „U” alakú riggvas, amivel 1 vagy 2 ponton „C” kampóval rögzíthetjük. Az ETR 12-vel lehet állítani a hangfal függőleges billentését, és egy ponton felrakva a vízszintes elfordítása is megoldható. Függeszthetjük a 12XT-t az XTLIFBAR nevű eszközzel, ami egy ponton „fogja” a hangfalat, és 5 különböző függőleges billentést tesz lehetővé, míg a vízszintes elforgatást maga a felhelyezés iránya adja meg.
Az 5 különböző lukba helyezett shackli-vel húzhatjuk fel, és adhatjuk meg a billentését.
A 12XT alkalmas szélessávú presettel sub nélküli használatra is, például beszédhangosításhoz vagy népzenéhez, finomabb jazz-hez nem feltétlenül szükséges a subláda. De természetesen a felhasználás módja, illetve a zenei anyag határozza meg igazán, hogy van-e szükség subra, és mennyire.
 
SUBok: Az L-Acoustics jelenleg négyféle subot készít: 1db 15”-ossal szerelt aktív sub az SB15P, 1db 18”-ossal szerelt passzív hangfal az SB118, 2db 18”-ossal szerelt koncertsub az SB28, és létezik egy 3 db 15”-ossal szerelt sub, a dV-SUB. A 12XT-hez valójában bármelyik használható, kissé más hangzásvilágot eredményeznek.
Mivel kompakt, de koncertre is alkalmas rendszert szeretnénk bemutatni, ezért most az SB118-as subot ismertetnénk részletesebben:
 
Az SB118: 1db nagy teljesítményű, 18”-os mélysugárzóval szerelt bandpass rendszerű láda. Frekvenciaátvitele 35Hz- 160Hz, maximum 131dB folyamatos hangnyomással. Alacsony profilú hangfal, fektetve mindössze 45cm magas, így a legtöbb színpad alá is betolható. A hangfal tetején találunk egy csőhüvelyt, amely használata a fázishelyes topláda elhelyezést szolgálja. Oldalára állítva 80cm, így használva állvány és cső nélkül is rátehetjük a topot. Az SB118 függesztőszemekkel riggelhető. A gyár opcionálisan készít hozzá kerekes előlapot, valamint időjárásálló védőhuzatot. Maga a hangfal 61kg, de a jól elhelyezett füleknek köszönhetően egy ember is könnyen ki-be tudja pakolni, mondjuk egy 3,5 tonnás kisteherautóból.
  
 
Az LA4: az L’Acoustics rendszerekhez fejlesztve, ezekhez tartozó gyári beállításokkal, 2 x 4 DSP üzemel benne, 4 kimeneti erősített csatornája van. Kiváló hatásfokú erősítő szekcióval rendelkezik, de meglehetősen könnyű. A DSP szekció megbízható, saját fejlesztésű. L-NET ethernet network, segítségével távvezérelhető,és monitorozható. 4 x 750W 8Ω , 4 x 1000W 4Ω. Univerzális kapcsolóüzemű tápegység, 100-240V-ig, tehát megoldódnak a feszültségproblémák..... !
Az L-DRIVE teljesítménykontroll-technológia a teljes rendszer igen széleskörű védelmét látja el. Figyeli többek között a bejövő jelet, ehhez hasonlítva a kimenő jelet, valamint figyeli a hangszóróban a tekercs és a mágneskör hőmérsékletét, a tekercs kimozdulásának mértékét, valamint a végfok üzemi hőmérsékletét. Ezeknek megfelelően szükség esetén akár korrigálja is a kimenő teljesítményt, amíg a biztonságos üzemi körülmények vissza nem állnak.
Visszajelzések az előlapon: jelszint, clip, limitálás, meghibásodás, aktuális preset.
Vezérlési lehetőségek: Mute, jelszint, késleltetés, polaritásfordítás, EQ, preset behívás-mentés-elnevezés.
Kontúr EQ: gyárilag beállított parametrikus EQ, ismert/tapasztalt problémák megoldásához való hangszínkorrekció végrehajtásához, mint pl. összegződés, beszédérthetőség javítása, stb. Az EQ kivételével minden paraméter elérhető és módosítható előlapról is.
 
 
A Szett:   1 x LA4   +    2 x 12XT   + 2 x SB118
 
Kábelezés: Kábelezés szempontjából 2 lehetőségünk van: használhatunk 4 db 2 pólusú speakont, és minden hangfalhoz elvezetünk egyet. A másik lehetőség az, hogy az LA4 két felső speakon csatlakozóján „kimegy” az „A” és „B” bejárathoz tartozó sub(+1-1) és top(+2-2) is, így egy 4 pólusú kábellel mindkét jelet eljuttathatjuk a bal és jobb oldalhoz, ahol egy speakon „Y” kábellel kötjük be a subot és a 12XT-t.
 
Ez a rendszer, európai listaárát tekintve 300Ft/1Euro árfolyamon a következőképpen alakul:
 
  bruttó/db    
12XT 669,000 Ft ebből kell 2 db
SB118 684,000 Ft  ebből kell 2 db
LA4 1,890,000 Ft ebből kell 1 db
összesen: 4,596,000Ft  
 
 
                 
                         
 
 
 
 
Fejlesztési lehetőségek, további opciók:
 
Amit érdemes: Ehhez az alapszetthez is számos gyári kiegészítő létezik. A 12XT-hez a fentebb felsorolt függesztőeszközökön felül lehet készíttetni hordtáskát, vagy pedig 2 hangfal tárolására és szállítására alkalmas kerekes konténert. Az SB118-hoz érdemes választani a gyári kerekes előlapot, illetve a hangfal állapotának megóvására érdemes huzatot készíttetni, vagy vásárolni. Az LA4-es pedig „megérdemel” egy racket, gyakorlatilag egy 2 HU-s modellben elfér. Egy ilyen szett kompletten, ha a 2 db 12XT külön hordtáskában van, akkor elfér egy nagyobb kombi autóban, ha kivesszük a hátsó üléseket.
 
Amit lehet az LA4-el: Az LA4-es processzált végfokra épülő rendszert egyféleképpen bővíthetjük: még 2db 12XT az, amit a végfok kényelmesen elbír még. Ebben az esetben a rendszert használhatjuk subbal kiegészítve, vagy sub nélkül szélessávban hajtva a 12XT-ket, illetve lehet szélessávban, de biamp módon használni a 12XT-ket, így nagyobb hangerőt kapunk. Ez a nagyobb hangerő elegendő arra, hogy 4db 12XT-t biamp módon hajtva megoldjon akár egy iskolai szalagavatót egy nagyobb tornateremben, vagy egy főtéren tartott megemlékezés beszédhangosítását.
 
Amit lehet még: Ha abban gondolkodik valaki, hogy fokozatosan épít fel egy olyan felszerelést, amivel bátran kiállhat közepes méretű szabadtereken is, akkor az LA4 helyett választhatunk LA8 processzált végfokot. Alapvetően ez a „nagytestvére” az LA4-nek, nagyobb teljesítmény leadására képes, de tápegysége 220-230V-ra van optimalizálva. Egyéb funkcióiban nincs eltérés. Ezzel a végfokkal az SB118 nagyobb teljesítményre, hangosabb megszólalásra képes. Bővítés tekintetében itt, a kiinduló 2 x 12XT + 2 x SB118 bővíthető maximálisan oldalanként 3 x 12XT-ig, és oldalankét 2 x SB 118-ig. Az e főlé bővített rendszerhez már szükséges lesz még egy processzált végfok, de ebben az esetben már 8 db szélessávban hajtott 12XT mellé 8 db SB118-at tehetünk, és ez két külön kisebb fölszerelésre is bontható lesz.
 
 
Pluszként azt tudjuk nyújtani, hogy a fenti alapszettet, azaz 2 db 12XT-t és 2 db SB118-at LA4-el vagy LA8-al be tudjuk mutatni, akár „éles” körülmények között is, előre egyeztetett időpontban.  
 
 
 
 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hangositas.blog.hu/api/trackback/id/tr381104118

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása