HTML

2009.02.25. 11:48 SchMiki

A Lab.gruppen PLM-ről részletesen

A haladó gondolkodású hangosítócégek és a minőségre adó hangrendszer telepítők megtalálják mindazt a PLM-ben, amire szükségük lehet. A hangosítás vagy telepítés üzleti kérdés is. A befektetés megtérülésének feltétele a hosszú távú, megbízható üzemelés. Ebből a szempontból is a Lab.gruppen PLM Széria magasan a legjobb választás.

 

Powered Loudspeaker Management™ : Teljes hangrendszer kontroll

Előnyök:
  • Optimális hangzás – a hallgatóság (és a vevő) nagyobb megelégedésére
  • Jobb helykihasználással csökkennek a fajlagos működtetési költségek
  • Gyors beállítás bármilyen nagy turné szituációban
  • Magas szintű megbízhatóság, kevesebb meghibásodás, egyszerű karbantartás
  • Jobb hosszú távú megtérülési ráta

Ezek a további pozitívumok a kiváló hangminőség és könnyű kezelhetőség mellett, köszönhetően a két élenjáró fejlesztő cég, a Lab.gruppen és a Lake® együttműködésének.
A megbízhatóságról még annyit, hogy a PLM 10000Q gyártása és tesztelése – minden apró részletre kiterjedő figyelemmel – kizárólag Svédországban, a Lab.gruppen gyárban történik.

PLM: Már ismert és új Lake Processor™ technológiák:

  • Raised Cosine Equalization
  • Linear phase és hagyományos hangváló
  • LimiterMax™ hangszóróvédelem
  • Iso-Float™ föld-függetlenítés
  • Super Module™ használata
  • Lake Analyser Bridge és SmaartLive™ 5 analizátor szoftver-el együtt, integráltan futtatható
  • Analóg és AES digitális fűzhető bemenetek
  • Subsystem file-ok

PLM: A legújabb Lab.gruppen teljesítményerősítő technológia:

  • 2U magas házban, mindössze 13 kg (29 lbs)
  • TD osztályú végfokozat
  • Szabályozott kapcsolóüzemű tápegység (R.SMPS™)
  • Teljesítményátlag figyelő limiter (PAL)
  • Vörösréz Intercooler® hűtőfelület, haránt elhelyezésű ventillátorok
  • Teljeskörű védelem és meghibásodások monitorozhatósága

PLM: Új tulajdonságok a Lab.gruppen-től:

  • Átfogó hangrendszer preset adatbázis
  • LoadLibrary™ (terhelésadat könyvtár) Teljesítmény az adott hangszóró paramétereihez igazítva
  • Széleskörű LoadSmart™ terhelés-kontroll és SpeakerSafe™ folyamatos hangfal-teljesítmény monitorozás
  • Teljes kompatibilitás a Dante™ minimális késésű digitális networkkel
  • Teljes kompatibilitás a Dolby Lake Processor, Lake Contour™, Lake Mesa Quad és Parametric EQ™ eszközökkel
  • Primary és secondary network csatlakozások (eltérő topológiákhoz)
  • Digitálisan szabályzott “végfok gain” 0.1 dB lépésekkel 20 és 44 dB között
  • Digitálisan szintezhető kimenet 0.25 dB lépésekkel ∞  – 0 dB között
  • Szorítós csatlakoztatás vagy Neutrik® Speakon® hangfalcsatlakozások
  • Digitálisan szabályzott, túlfutásmentes Inter Sample Voltage Protection Limiting (ISVPL™) (feszültségkorlátos limiter) 0.1 V lépésekkel állítható 17,88 tól 153 V(193 a PLM14000-nél)-ig
  • Nagy fényerejű előlapi LCD kijelző
  • Szilikon érintőgombok az előlapi kezeléshez

Nézzük részletesebben 

Mi is az a PLM™? Hogy működik? Milyenek a bemenetei, kimenetei? Hogyan illeszthetem a meglévő hangfalaimhoz, keverőpultomhoz?
Először is az alábbi illusztrációra kattintva nagyban megfigyelhetőek a jelutak, a flexibilis routolási lehetőségek a PLM 10000Q és a PLM 14000 esetében.
  

Előlap : Információk & Kontroll

Az előlap a „helyi kezelőfelülete” a PLM™ szériának. Logikusan felépített menürendszerben navigálva beléphetünk, és beavatkozhatunk az alapvető funkciókba, illetve ellenőrizhetjük a működés szempontjából kritikus paramétereket. A szükséges információk napfényben is jól leolvashatóak a 2,5”-os LCD kijelző segítségével.
A nyomógombok és a pontos forgópotméter segítségével elérhetjük és módosíthatjuk a beállítások paramétereit, szükség esetén a gombok használata lezárható.
 
 

Hátlap : Be/Kimeneti variációk 

A PLM™ Széria modelljei ki és bemeneti csatlakozóinak köszönhetően egyaránt könnyen illeszthetőek touring és fixen telepített rendszerekhez. A bemenet lehet analóg, AES/EBU vagy digitális audio hálózat. Az analóg és az AES/EBU fűzhető, a hálózat portja duál, azaz továbbfűzhető és redundáns is lehet. A digitáis Dante™ audiohálózati csatlakozó nem többletköltség, ez alapkiépítésben minden PLM-ben benne van.
Csatlakozók:
A bemenetek egyedi Iso-Float™ földfüggetlenítési technológiával kiküszöbölik a földelési problémákból eredő zajokat. Az AES/EBU bemenet továbbfűzhető. A digitális audio hálózati csatlakozók és a vezérléshez használatos portok robosztus, strapabíró Ethercon® csatlakozókkal szereltek.
A kimeneti szekció kétféle lehet. Saját, meglévő patch panel használatához szorítós csatlakozós változatban rendelhető, de rendelhető Neutrik® Speakon® csatlakozókkal is (2 x NLT4 és 1 x NLT8).
 
 
 
FP+...Plus 
 
A teljesítményerősítést a PLM™  szériában a Lab.gruppen legújabb fejlesztésű végfokjai adják, azaz az FP+ Széria.
Az FP+ Széria valamennyi előnyéve együtt integrálódott .A kimeneti fokozat a legendás Class TD®. A szabályozott kapcsolóüzemű tápegység biztosítja a stabil működést komoly áramingadozás esetén is (R.SMPS™). De beépítésre került a Intercooler® hűtési rendszer, és a teljesítményátlag-figyelő limiter, (PAL) a még nagyobb üzembiztonság végett.
Ettől a ponttól már a digitális világban tett lépések következnek. A bemeneti érzékenység és jelszint precíz beállítását már egy DSP irányítja. A Lab.gruppen feszültségkorlátos limitere, innentő kezdve „Inter-Sample Voltage Peak Limiter” (ISVPL™) néven szintén digitálisan vezérelt.
 

Nincs többé „dugjuk össze és   imádkozzunk...”

A PLM™ Széria rendelkezik egy forradalmi újítással, egy valódi olyan integrált eszközparkkal, amivel könnyen és gyorsan állíthatjuk be a végfokok terhelését, és folyamatosan nyomon követhetjük a működési paramétereket.
Fentiek kulcsa a LoadLibrary™, ami egy széleskörű hangrendszer – adatbázis, együtt a “Fingerprint” (Terhelési karakterisztika) adatokkal mely hangfaltípusokra szabott paraméterekkel bír. Ezeket az adatokat használja a beépített DSP,  majd a LoadSmart™ egy rövid teszt-jel segítségével elvégzi az összehasonlítást. Valamennyi lehetséges problémára azonnal fény derül. Használat közben a SpeakerSafe™ figyeli a rendszer működését, állapotát, óvja a túlterheléstől, és részletes információkat ad a kritikus adatokról, valamennyi hangszóróút esetében.
 

LoadLibrary™ 

A LoadLibrary egy egyedülálló „könyvtár” pontos, és részletes paraméterekkel a hangfaltípusokról, és figyelembe veszi a bemenő jelet és a terem/helyszín hőmérsékletét is.
A LoadLibrary adatait a hangfal gyártói, illetve kiemelt felhasználói adják meg, a Lab.gruppen által összeállított részletes teszt alapján. A LoadLibrary részletes adatok vonatkoznak külön-külön minden csatlakoztatott passzív hangfalra, és 2-3-4 utas rendszernél szintén külön-külön az egyes hangszórókra (hangszórócsoportokra).
 
 

LoadSmart™

A LoadSmart egy részletes „rendszertesztelő eszköz”, gyorsan és pontosan szűri ki a lehetséges hibákat, mint hibás kábelek, szakadt vagy sérült hangszórók, akár még a tekercs  súrlódási problémákat is jelzi, mint várható meghibásodás
A LoadSmart ellenőrző teszt pár másodperces, a jel nem károsítja a bekötött hangfalakat. A teszt lefuttatható hangbeállás előtt, így meggyőződhetünk a rendszer működőképességéről, és érdemes lefuttatni még egyszer, a közönség távozása után.
Az előadás alatt felmerülő esetleges problémákról/meghibásodásról is képet kaphatunk, ezzel könnyebbé válik a komoly hiba megelőzése, és a célzott karbantartás.
 
 

SpeakerSafe™

 
Az előadás ideje alatt a SpeakerSafe biztosítja a rendszer feletti felügyeletet. Folyamatosan hasonlítja össze a végfok terhelési adatait a LoadLibrary™ szerinti paraméterekkel, valamint a SpeakerSafe pontos kalkulációkkal ellenőrzi a tekercs és a mágnes hőmérsékletét is. (TVC, Tmag, Tspk)
Ezen információk alapján a rendszert felügyelő szakember megelőzheti a „túlhajtást”, visszavéve a szinteket (a Lake® Controller szoftverrel) ahol határértéket tapasztal. A SpeakerSafe nemcsak megelőzi a meghibásodást, de részletes információkat ad a kritikus pontokról.

Minden részletre kiterjedő hangfal beállítások

A Lab.gruppen a hangfalgyártókkal, és a kiemelt felhasználókkal közösen készíti el és folyamatosan fejleszti a „preseteket”. Maga az adatbázis egyezik a Dolby Lake Processor adatbázisával, természetesen kibővítve a LoadLibrary-hez szükséges paraméterekkel.
A teljes adatbázis letölthető a Lab.gruppen weboldaláról, természetesen az aktuális frissítésekkel együtt.
 
 
 

Lake® Controller Szoftver

Lake Controller szoftver felületén egyaránt lehetőség van a ellenőrizni és konfigurálni a PLM™ Széria valamennyi funkcióját. Kontrollálható valamennyi Lab.gruppen-specifikus tulajdonság is, mint digitális bementi szint, kimeneti teljesítmény, terhelés a LoadSmart™ és a SpeakerSafe™ segítségével.
A Lake Controller szoftver elsődlegesen Tablet PC-s használatra készült. Használata könnyű, kezelőfelülete intuitív, analóg potméteres felületet modellez. A szoftver valamennyi Windows® PC platformon fut, ami használ Ethernet hálózati csatlakozást. A Controller interface használható még Dolby® Lake Processor, Lake Contour™ és Lake Mesa Quad EQ™ processors vezérlésére is a PLM Széria mellett, azzal együtt is.
A Lake® Controller szoftver segítségével széleskörűen kézben tarthatjuk egy laptoppal/TabletPC-vel a hálózatba kötött valamennyi eszköz működését, egy könnyen átlátható grafikus felület segítségével. Hangrendszerünket logikusan felépíthetjük és részekre bontva kezelhetjük, akár utanként, akár csoportba rendezetten, vagy akár az egész rendszerre vonatkozóan.
Közvetlenül módosíthatjuk egy kiválasztott PLM vagy más processzor bármely paraméterét, de módosíthatjuk egyidejűleg több eszköz beállításait a Group funkció használatával. Ha így csoportokat képzünk, akkor a hozzájuk tartozó „Group”-on belül egyszerre állíthatjuk a szinteket, módosíthatjuk az EQ beállításokat.
 
Bármely processzort akár több szinten több csoporthoz is hozzárendelhetjük. Például, egy aréna méretű rendszernél lehet jobb és bal oldali „fő rendszer” , side-, front-, center és down-fill-ek; szubbasszusok, és ezeken belül több, eltérő késleltetésre lehet szükség, más szekciónkénti EQ beállításokra, szintezésekre. Erre hagyományos technológiával rendkívül nehéz megoldást találni.
Tehát a Lake Controller szoftverrel egyaránt könnyen állíthatjuk a komplett hangrendszert, de ugyanilyen könnyen módoíthatjuk akár csak egy komponens(végfokút) paramétereit.
 
 

Szintezések és kijelzések

A maga 50 frame/ sec frissítésével a Lake® Controller szoftver miden adata legalább olyan precíz, mintha egy analóg keverőnk lenne. De a Controller ennél több lehetőséget kínál. Váltogathatunk A-B teszt jelleggel EQ beállításokat, változtathatjuk a keresztváltó bármely paraméterét, a Lake Controller szoftver grafikus kijelzője bőséges vizuális információval lát el a könnyebb beállítás érdekében.
 
 

Grafikus & Parametrikus EQ felület 

A Lake® Controller szoftver EQ felületei elkülönülnek, de a két (parametrikus és grafikus) EQ beállítás összegzett képe megjelenik a modul mindkét EQ –típusának ablakában, plusz a hozzájuk tartozó Group-ban végrehajtott EQ beállítás is látszik a modul EQ ablakában.
A modulokban megtaláljuk az Ideal Graphic EQ™  grafikus EQ felületet, valamint a parametrikus felületet is, amelyek szükség esetén többszörözhetőek. Így különböző beállításokat használhatunk különböző „EQ overlay”-ekben, azaz a használható EQ szűrők száma gyakorlatilag végtelen.
 
  

Jelutak kezelése

A Lake® Controller szoftverrel bármennyi PLM™ és Dolby Lake Processor futhat együtt, vegyesen, egyazon hálózaton.

 

Super Module Capability

A Super Module lehetővé teszi, hogy 2 vagy több PLM Szériás eszközt egy modulként kezeljünk a Lake Controller szoftverben. A PLM külön modultípusként integrálódott Controller szoftverben, így egymás mellett futtatható a régebbi modellekkel, mint Dolby Lake Processor, Lake Contour™, vagy Lake Mesa Quad & Parametric EQ™.
A Super Module például alkalmas arra, hogy egy több végfokkal több útban (mély, közép, magas) meghajtott line array rendszert (hagyományos processzáláshoz hasonlóan) egy modulként lássunk és kezelhessünk. A Super Module-n belül átkonfigurálhatjuk a ki és bementi utakat tetszés szerint. Ezek a beállítások ezután menthetőek, mint modul, array, vagy komplett rendszer. De menthetőek, mint subsystem file-ként, ami rendszer-részegység vagy végfokrack konfiguráció lehet.
 

 

Szólj hozzá!


A bejegyzés trackback címe:

https://hangositas.blog.hu/api/trackback/id/tr89964953

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása